Η Ιστορική Κλεισούρα

Η Κλεισούρα είναι δήμος του Νομού Καστοριάς στη Μακεδονία.
Βρίσκεται στο σύνορο των νομών Καστοριάς και Κοζάνης (για την ακρίβεια στο ανατολικό τμήμα του νομού Καστοριάς, στο σύνορο με την επαρχία Εορδαίας). Κοντινότερες πόλεις είναι η Καστοριά και η Πτολεμαΐδα. Κατά την απογραφή του 2001, ο δήμος Κλεισούρας είχε 576 κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο σε ιδιαίτερη θέση, τα λεγόμενα στενά της Κλεισούρας από όπου περνάει ο δρόμος από το οροπέδιο της Πτολεμαΐδος προς την Καστοριά, με την παραδοσιακή ονομασία Νταούλι. Ο πληθυσμός του χωριού ασχολείται κυρίως με κτηνοτροφικές δραστηριότητες καθώς και με την κατεργασία της γούνας.
Η Κλεισούρα ή Βλαχοκλεισούρα αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές και ένδοξες κωμοπόλεις του Νομού Καστοριάς και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας, που ανέδειξε πλήθος πνευματικών ανδρών και εμπόρων κατά την εποχή της ακμής της. Η ονομασία της νέας κωμόπολης σημαίνει το στενό πέρασμα σε τόπο δύσβατο.
Αφήνοντας τη Βασιλειάδα ανηφορίζουμε, απολαμβάνοντας τις πευκόφυτες πλαγιές, για να φτάσουμε, μετά από 6 χιλιόμετρα, στο θρυλικό βλαχοχώρι, που βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Βίτσι και Μουρίκι.


Ιστορική αναδρομή
Το ιστορικό χωριό αναδείχτηκε σε κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου και η ακμή του κορυφώθηκε την περίοδο 1750-1880. Ανθηρές παροικίες Κλεισουριέων δραστηριοποιούνταν την περίοδο αυτή στην Ευρώπη, ενώ στην Κλεισούρα, που αριθμούσε 6.500 κατοίκους, χτίζονταν μεγαλοπρεπή αρχοντικά και λειτουργούσαν εκπαιδευτικά ιδρύματα με μεγάλη επιρροή. Σπουδαία βέβαια ήταν και η συμβολή της στους εθνικούς αγώνες. Το 1821 η Ιερά Μονή Παναγίας κατέστη καταφύγιο του Ναουσαίου οπλαρχηγού Ζαφειράκη, οι αδελφοί Ζαβίρα ενίσχυσαν οικονομικά την έκδοση των χειρογράφων του Ρήγα Φεραίου, ενώ τρία μέλη της οικογένειας Γκίκα - Χατζημάσιου μυήθηκαν το 1818 στην Φιλική Εταιρία.

Καταστροφή Κλεισούρας
Μια σημαντική και θλιβερή στιγμή της ιστορίας της κωμόπολης είναι η καταστροφή της από τους Γερμανούς. Τον Απρίλιο του 1944, μέσα σε δύο ώρες, οι Γερμανοί σκότωσαν 280 ανθρώπους και έκαψαν 160 σπίτια. Αντάρτες του Ε.Α.Μ.- Ε.Λ.Α.Σ. που δρούσαν στην περιοχή, με αρχηγό τον καπετάν Υψηλάντη επιτέθηκαν σε γερμανική φάλαγγα στην θέση Νταούλι σκοτώνοντας τους τρεις προπομπούς στρατιώτες μοτοσικλετιστές. Οι Γερμανοί σε αντίποινα σκόρπισαν τον θάνατο και την φωτιά στον άμαχο πληθυσμό της μαρτυρικής κωμοπόλεως.

Φυσική ομορφιά
Γύρω από την Κλεισούρα, η ομορφιά είναι μοναδική: βρύσες με τρεχούμενα νερά, ρυάκια και 20.000 στρέμματα πυκνού δάσους από οξιές και βελανιδιές συνθέτουν ένα εξαιρετικό τοπίο, ιδανικό για πεζοπορίες και περιηγήσεις με ποδήλατα βουνού. Η Μονή της Παναγίας βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, γεμάτη βελανιδιές. Οι ολάνθιστες γλάστρες, τα πουλιά και ο ήχος των νερών από τις βρύσες καλωσορίζουν τον επισκέπτη στο εσωτερικό της μονής. Το μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ το 1813, μετά από μια περίοδο λεηλασιών και ερήμωσης, ξαναχτίστηκε από τον κλεισουριώτη ιερομόναχο Ησαΐα Πήστα. Εκτός από τo Μοναστήρι της Παναγίας μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε και το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο της Κλεισούρας που φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια και διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. (Πηγή: Wikipedia)

Λεύκωμα ΚλεισούραςΑυτό το λεύκωμα αποτελεί την εκπλήρωση ενός χρέους απέναντι σε αυτούς που έζησαν στον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια, στους συγχωριανούς μας που έφυγαν, σε αυτούς που κατοικούν στο χωριό, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να το γνωρίσουν. Προχωρήσαμε στην προβολή του χωριού μας, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και ταυτότητας του χωριού. Όλοι μας, αυτοί που μείναμε στο χωριό και αυτοί που το αγαπάμε, οφείλουμε να το φροντίσουμε, να συνειδητοποιήσουμε την αξία του, να σεβαστούμε την ιστορία του και να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του. Ελπίζουμε ότι την πρωτοβουλία μας θα την αγκαλιάσουν όλοι οι Κλεισουριώτες και θα συμβάλλουν στην διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, για να μη θρηνήσουν τα παιδιά μας το χαμό σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που ποτέ δε θα γνωρίσουν επειδή δεν σταθήκαμε στο ύψος μας. Οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στον συγχωριανό μας κ. Νικόλαο Δ. Σιώκη, διότι μας παρείχε τα ιστορικά κείμενα και το φωτογραφικό υλικό στα οποία στηρίχτηκε ο κορμός του λευκώματος μας. Για να το αποκτήσετε επικοινωνήστε στο παρακάτω e-mail
 
Φέτα Κλεισούρας - Στέφ. Πατσίκας & Σια Ο.Β.Ε. © 2008 - Deisgned by